+34 977 218600 info@lasalletgn.cat

Què és l’Associació?


punt-de-llibre-alstEntitat tarragonina que fou fundada sota el nom d’Associació d’Antics Alumnes dels Germans de les Escoles Cristianes el 2 de novembre de 1918. Com el seu nom fundacional indica agrupà els exalumnes del col.legi que l’esmentada congregació tenia a la ciutat des de 1906. Aquesta institució religiosa, fundada el 1680 a Reims (França) per Jean Baptiste De La Salle, té col·legis en molts països del món i el seu objectiu fundacional més important fou donar instrucció cristiana a la joventut.

Així, l’Associació d’Antics Alumnes del col·legi dels Germans de les Escoles Cristianes fou fundada gràcies a l’ànim emprenedor d’un grup d’antics alumnes, del director del col·legi, Gmà. Jovien Léonard i dels Germans Eladio Vicente primer i posteriorment Joaquim Donato en incorporar-se a la comunitat del col·legi del Sagrat Cor, que tenia la seva seu al carrer Roger de Llúria, a la tardor del 1918.

capella-sjblsFou el primer president de l’Entitat el Sr. Ferran Voltas Verdés. Segons va deixar escrit el propi germà Joaquim, l’Associació no iniciaria el seu camí amb bon peu, ja que quedaria pràcticament inactiva després de la reunió de la Junta Directiva del gener de 1919, on es produirien seriosos desacords en el moment d’establir la llengua pròpia de l’Entitat. No seria fins al 1925 quan va reprendre la seva activitat i es reorganitzaria, elegint president el Sr. Francesc Vidal Franqués.

Són ja més de 100 anys d’història de ciutat, marcats per l’activitat, colze a colze amb els germans i el col·legi, amb antics i antigues alumnes repartits per totes les contrades tarragonines i d’altres que s’han establert en diferents indrets de la geografia continental i, com no, també en tenim arreu del món. Antics alumnes dels col·legis del carrer d’en Rebolledo, del d’Armanyà, del de Llúria, antics alumnes del Patronat Obrer del carrer d’en Martí d’Ardenyà, del d’Estanislau Figueres, del de la plaça de la Imperial Tarraco, del de l’Avinguda del Països Catalans, d’on ja  sortiren antigues alumnes… Són milers i milers de lasal·lians que han rebut les ensenyances dels Germans de la Congregació creada per Sant Joan Baptista de la Salle i del professorat  dels dos col·legis amb seu a la nostra ciutat (el col·legi del Sagrat Cor, a Sant Pere i Sant Pau i el de St. Benilde, a Torreforta, aquest obra primigènia de la nostra Associació).

Història, dèiem, marcada per l’activitat, però també pel compromís i constant testimoniatge de dedicació dels homes que van fer possible que la nostra Associació estigui ja en el camí de celebrar els seus primers 100 anys de vida.Estem segurs que, avui, els nostres socis i les nostres sòcies ho faran possible del tot.

Compromís i testimoni que han estat la meta més directa de la gent lasal·liana. Cinquanta-vuit noms queden escrits sobre la pedra al monument que l’Entitat va dedicar als seus associats i als membres de la Comunitat de Germans que van perdre la seva vida pel sol fet de ser homes de fe el 1936.

la-salle-oesteActivitats, dèiem, que en uns anys amb més empenta i altres amb menys vigor, segons les èpoques i circumstàncies, queden inscrites en la història de la ciutat de Tarragona, ja que l’Entitat ha sabut viure en perfecta simbiosi amb la vida ciutadana, participant dels seus canvis, immersa en el natural desenvolupament d’una ciutat mediterrània que va ser el que fou i és el que, en definitiva, vol ser.

Sintetitzar aquesta activitat en un llistat és sempre avorrit i poc atractiu, a més d’inútil, però d’alguna manera s’haurà de marcar la línia del que ha estat l’Associació durant la seva història, la qual cosa ,pel simple fet d’existir, demostra que ha viscut el pas del temps, essent-li fidel testimoni.

Serà, doncs, de justícia començar per l’activitat en la qual l’Associació va treballar més des dels seus inicis i de manera continuada. Es tracta de la celebració de la Setmana Santa. Però no insistirem en detalls ja que teniu un apartat que en parla.

basquetL’esport va ser també la nineta dels ulls dels nostres avantpassats la sal·lians: amb equips de futbol (el club atlético La Salle), de bàsquet (la Unión Deportiva La Salle), pioners en aquest esport a la ciutat. Moments de glòria que van ser per a l’esport tarragoní.

Posteriorment va ser el propi col·legi qui va recollir la torxa i continua avui treballant l’esport a cura de l’Associació de Mares i Pares.

La secció de teatre inicia el seu camí el 1925 amb la creació del primer quadre escènic. Primer al teatre del col·legi, després, ja el 1952, al teatre Metropol. Fou el 1985 quan es dissoldria per circumstàncies pròpies de l’època. Entre el seu repertori hi ha obres dramàtiques i líriques i els Pastorets (encara avui es renova cada any la tradició d’oferir a la ciutat aquesta entranyable representació, obra de Josep Maria Folch i Torres).

tripticTambé trobem activitats tan compromeses amb la ciutat com l’administració del cinema-teatre Metropol, des de 1952 fins 1985, amb projeccions cinematogràfiques setmanals, dedicades especialment a la joventut, i mensuals de teatre. Fou tot un repte que portaren a bon termini un grup d’antics alumnes de manera totalment altruista i dedicaren moltes i moltes hores desinteressadament a mantenir a la ciutat un local d’espectacles “apte per a tots els públics”. Malauradament, la Mitra, propietària del local, va decidir tancar-lo el 1962, essent arrendat a particulars fins al 1985, que tanca definitivament les seves portes. I darrere aquestes quedaria també el nostre local social, les sessions de cinema amateur, cine club, secció juvenil, concerts, espectacles musicals diversos… Tot al bell mig de la ciutat, al mig de la Rambla.

Lògicament la  gestió del Metropol seria fructífera i la Junta directiva de l’Entitat decidiria promocionar al barri eminentment obrer de Torreforta una Escola. Els beneficis del Metropol anirien desti­nats a crear, i ajudar al seu manteniment, l’ Escola Professional La Salle de Torreforta. Es va gestionar amb la Diputació la cessió dels terrenys  i amb l’Ajuntament la construcció de l’edifici. L’Institut dels Germans de les  Escoles Cristianes tindrien al seu càrrec la formació i educació dels alumnes. I Així es va fer… El 16 de setembre de 1961 s’iniciarien les classes en aquell nou centre docent tarraconense amb 80 alumnes. Seria el primer director el Germà Joaquim Donato. Avui aquesta institució tarragonina és un modern col·legi sota l’advocació de Sant Benilde, Germà de les EECC, i està a punt de celebrar ja els seus primers cinquanta anys de fecunda vida docent.

capellaAltres aspectes en què l’Entitat va incidir especialment van ser culturals, com les publicacions. Opuscles i programes per setmana santa, revistes com “Estímulos”, “La Salle”, “ALS”, “Nike”, que de manera progressiva van anar adaptant-se als temps i circumstàncies, i oferint la informació interna de manera puntual als socis. Des de 1991 hem recuperat aquest costum i, a banda dels Fulls Informatius editats mensualment, publiquem per Setmana santa el corresponent opuscle, i no serà fins Nadal de 1998 quan apareix la segona publicació de l’Associació, aquesta dedicada més a “les nostres coses” i l’opuscle sols dedicat a setmana santa.

El 2 de novembre de 1948 es funda la Mutualitat de Previsió que neix amb l’objecte de  proporcionar als socis unes ajudes econòmiques en cas de malaltia, accident, inutilitat o defunció. La Mutualitat es va liquidar per imperatiu legal el 1990.

Les activitats religioses, lògicament, mai van quedar al marge de l’Entitat, ja que aquesta va organitzar campanyes d’iniciació als “exercicis espirituals” i va participar intensament en “l’adoració nocturna” en aquella època, les misses reglamentàries cada tercer diumenge del mes, peregrinacions a diferents santuaris del mon catòlic, recepció a autoritats eclesiàstiques arribades a la ciutat, assistència en corporació a les processons de Corpus i dels patrons de la ciutat… Cara al col·legi, sempre ha estat al seu costat i l’ha ajudat en tot allò que ha estat possible. Cal recordar, per exemple, el monument al Sagrat Cor que sempre ha presidit els jardins del col·legi, així com la decoració de les capelles tant de l’antiga seu com de l’actual. Trobem també el monument a Sant Joan Baptista de La Salle als actuals jardins de la reconciliació (amb motiu dels 50 anys de l’arribada dels primer Germans a Tarragona). No tan llunyà ja, com el reconeixement del treball continu realitzat pels Germans i les professores i professors a favor de la joventut tarragonina, mitjançant la donació al col·legi de la seva nova bandera amb motiu de les Noces de Diamant de l’Associació el 1993…

Col·legi La Salle TarragonaAvui, és una entitat moderna, amb els seus Estatuts renovats i actualitzats el 1995. Forma part de l’estructura i la dinàmica ciutadana, amb la seva participació activa, fent costat a la resta d’entitats del municipi. Organitza actes tant per als seus socis com oberts a la ciutat (exposicions, conferències, excursions, teatre, concerts, publicacions…). Com a entitat d’arrels cristianes forma part de l’Agrupació d’Associacions de la Setmana Santa, essent una de les associacions amb més participants i actes organitzats.

Està en possessió de la medalla d’Argent de la ciutat, concedida per l’Ecxm. Ajuntament de Tarragona durant la celebració de les Noces de Diamant.

La Junta de govern de l’Entitat procura atendre la vida associativa amb el màxim rigor. Les activitats es desenvolupen durant tot l’any, malgrat que continuem amb la “tradició” de seguir la cadència dels cursos escolars, iniciant, doncs, “el curs acadèmic” al setembre i, en conseqüència, organitzant les activitats per  trimestres.

Escut lasalle

Xarxes Socials

Canal vídeo ALST

CANAL VÍDEO ALST

L'Associació al Facebook

TARRAGONA

Portants de l'Oració a l'Hort

TARRAGONA

Banda de timbals

TARRAGONA

'Els Pastorets' de l'ALST

TARRAGONA

Twitter