+34 977 218600 info@lasalletgn.cat

 

LA SOLIDARITAT I L’ASSOCIACIÓ LA SALLE TARRAGONA

Des de fa més de 25 anys La Salle Catalunya té una ONGD (Organització no governamental pel Desenvolupament) anomenada PROIDE (Fundació Promoció i Desenvolupament) que treballa aquí, a casa nostra, des de l’escola lassal·liana, per a sensibilitzar i conscienciar als infants, joves i adults de les problemàtiques dels països del Sud. I alhora, en aquells països del Tercer Món on hi ha Germans de La Salle, hi porta a terme projectes de desenvolupament per a ajudar els infants i joves a rebre una educació de qualitat.

És dins d’aquest context de conscienciació i solidaritat que la nostra Associació col·labora activament amb PROIDE des de dues vessants diferents :

-La primera , és a nivell d’entitat, ja que l’Associació és soci col·laborador de PROIDE i aplica el criteri de “l’euro solidari” pel qual cada associat aporta, de la seva quota anyal de pertinença a l’Associació La Salle, 1€ a PROIDE.
-La segona , és una col·laboració de més compromís, doncs un grup d’antics alumnes (membres de la Junta directiva de l’Associació la gran majoria), dediquen part del seu temps, com a voluntaris de PROIDE, a fer feina per a donar a conèixer l’ONGD lassal·liana a la nostra ciutat, obrint-se més enllà de l’escola i el món que l’envolta. Aquest treball es porta a cap des de l’any 2011 de dues maneres :
1) Amb activitats de sensibilització , com poden ser xerrades, exposicions, cine-fòrums, etc, per a conscienciar a la ciutadania i donar a conèixer el treball de PROIDE.
2) L’altra , està conformada per activitats anomenades de solidaritat o recaptació , incloent en aquest grup concerts solidaris, venda d’artesania i samarretes, vermuts solidaris, loteria de Nadal, campanyes de captació de socis col·laboradors, etc, per a recollir donatius que ajudin a implementar projectes de desenvolupament als països del Sud.

És una tasca engrescadora i dignificant que ens permet ajudar aquells que ho necessiten a sortir del cercle analfabetisme – pobresa i assolir una educació de qualitat que els permeti desenvolupar la seva vida amb la mateixa dignitat i els mateixos drets que qualsevol infant i jove del Primer Món.

No hem d’oblidar mai que l’educació és un Dret fonamental de tota persona, contemplat a la Declaració Universal de Drets Humans de Nacions Unides , que entre tots hem de defensar i promoure per a que cada persona pugui arribar a desenvolupar-se plenament mitjançant una educació de qualitat.

Som conscients que : -1) Encara queda molt per caminar i molt per canviar. -2) Que l’educació no té gènere, doncs la nena i la dona tenen el mateix dret a rebre ensenyament que l’home i el nen, ja que tots som persones. -3) Que saber és poder, i aquest empoderament dóna a la persona la dignitat i els coneixements necessaris per a assolir el seu desenvolupament personal integral amb garanties de futur.

La tasca que PROIDE Catalunya està fent a diferents llocs del món és immensa i encara ho serà més perquè els reptes, les dificultats i les necessitats que es presenten, cada dia són més grans, però les ganes de treballar per a eradicar-les encara ho són més. Vegem doncs, alguns exemples del treball que fa PROIDE :

** A l’Àfrica (Togo i Madagascar), amb projectes de desenvolupament com construcció, manteniment i ampliació d’escoles ; creació de menjadors escolars ; llibres de text per a tothom (primària i secundària) per a una educació de qualitat ; construcció de noves aules i les seves corresponents latrines ; construcció de pous d’aigua i la seva potabilització per a cada escola ; beques estudi per a educació universitària.

** A l’Amèrica llatina (Guatemala i Perú), amb projectes de desenvolupament per a comunitats indígenes camperoles de zones rurals molt pobres. Així tenim projectes d’implementació d’educació primària per a nens i nenes ; d’educació secundària per a noies joves ; programes de capacitació agrària per a joves famílies camperoles ; projectes de formació de mestres en educació bilingüe per a comunitats indígenes de l’Amazònia ; programes de promoció i defensa de les llengües indígenes autòctones (emissores de ràdio en llengua quetxua ) de la zona andina ; projecte “Nanipo”(Nadal del nen pobre) també a la regió dels Andes.

** Al pròxim Orient –Mediterrani oriental (Líban), amb projectes de reforç educatiu per a infants i joves refugiats iraquians i sirians, per a que puguin assolir el nivell escolar bàsic i entrar en el sistema educatiu libanès. Complementat amb programes de reforç i control nutricional i psicològic.

L’obra que va començar Sant Joan Baptista de La Salle, fa més de 300 anys, educant els nens pobres a la seva França natal i que els Germans de La Salle, missioners en aquests països del Sud han continuat, mereix la nostra col·laboració i el nostre ajut. Col·laborant amb PROIDE no estem fent altra cosa que assolir quelcom tan bàsic i fonamental per a un món millor com és la justícia social.

Llarga vida a PROIDE !!

JOSEP CIURANA MONCUSÍ
Vocal de Pastoral i PROIDE
Associació La Salle Tarragona.

 
Pl. Gran, 1
08251 Santpedor
Tel. 93 827 24 88
 
 
Hospital, 5
17230 Palamós
Tel. 676 959 722
 
 
Méndez Núñez, 14B, 1er
43004 Tarragona
Tel. 676 026 174
 
 
Quatre Camins, 2
08022 Barcelona
Tel. 626 666 151
 
 
La samarreta d’enguany està relacionada amb la campanya “Ara i sempre protagonistes del canvi”, que treballa l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 5, la igualtat de gènere. El disseny ha estat guanyador d’un concurs entre els i les alumnes de batxillerat artístic de La Salle Gràcia. L’alumna que ha dissenyat la samarreta és Aura Solé Roig.

Enguany, la samarreta té un cost de 10 euros i està disponible en color lila, en model estàndard, model entalllat o tirants i 13 talles. Les samarretes, de la marca JHK, tenen certificació ètica i sostenible.

Per demanar la samarreta podeu posar-vos en contacte amb les escoles de La Salle Catalunya o escrivint-nos un correu electrònic a proidetarragona@fundacioproide.org.

Gràcies per ser part de l’educació al món, amb PROIDE! 

Si vols fer un donatiu, tan sols has d’Introduir les teves dades en aquest formulari:

PROIDE es posarà en contacte amb tu per confirmar la validesa de les dades,

Les dades facilitades estan protegides d’acord la LOPD, per la qual cosa PROIDE es compromet a no cedir-les a tercers.