+34 977 218600 info@lasalletgn.cat

Missa del Gall


punt-de-llibre-nadalL’Associació La Salle Tarragona com a entitat d’arrels cristianes que és, manté certes tradicions que ens defineixen i expliquen el què som, d’on venim, i el què volem ser. Una d’aquestes tradicions és la MISSA DEL GALL : Cada any l’Associació, per mitjà de la seva Vocalia de Pastoral, organitza el dia 24 de desembre, a partir de les 23:30 h, la tradicional MISSA DEL GALL de la Nit de Nadal. Com a cristians ens apleguem al voltant de l’altar per a celebrar l’Eucaristia, on rememorem el naixement de Jesús, Nostre Senyor. Nadal, la segona festa en importància del calendari litúrgic cristià, és moment de retrobament amb un mateix i amb els altres. És moment de germanor, de solidaritat, d’afecte, d’estimació, de compartir. Tot això significa Nadal i és per això que ens reunim assistint a aquesta tradi-cional i popular Missa a mitjanit, (moment en el qual la tradició cristiana ens diu que va néixer l’Infant Jesús), per a compartir aquests valors nadalencs. Cantem nadales, escoltem la Paraula de Déu, cele-brem l’Eucaristia i adorem a l’Infant de Betlem.

Un cop acabada la Missa, i havent ja alimentat l’esperit, ens refem del fred alimentant el cos amb una reconfortant xocolata desfeta acompanyada de coca dolça.

Des de sempre, alumnes, pares, professors i antics alumnes, assistíem a la Missa del Gall que es feia a la Capella del col·legi La Salle, tant al de la Plaça Imperial Tarraco, com al nou col•legi de la zona edu-cacional de Sant Pere Sescelades (al barri de Sant Pere i Sant Pau de la nostra ciutat). Però des de fa gairebé 20 anys, aquesta entranyable celebració eucarística es porta a terme a la Capella de Sant Magí (Ermita del Portal del Carro), lloc emblemàtic de la Part Alta de la nostra ciutat on compartim l’Eucaristia amb el companys confrares de la Confraria de Sant Magí Màrtir de Tarragona.


“Joia en el món, Jesús és nat !” Un any més ens disposem a viure el Nadal, una trobada històrica entre Deu i la humanitat; un Déu que vol compartir la seva humanitat i una humanitat que cerca Déu. Avui, més que mai, cal que manifestem aquest desig de cercar Déu. I què vol dir cercar Déu?

Cercar Déu és acollir aquest infant que en és donat; acollir-lo amb tota la seva plenitud, escoltar-lo tal i com va fer el profeta Samuel: “Parla, Senyor, que el teu servent escolta” (1Sa 3,10) I si escoltem bé descobrirem Déu fet home en situacions d’injustícia: Infants que pateixen situacions de guerra, d’abandonament, d’abusos, Infants que no tenen satisfetes les seves necessitats bàsiques d’alimentació… I un cop trobats amb aquest Déu que pateix, no ens podem quedar de braços creuat, cal actuar.

St. Joan de La Salle ens ho diu així: “Sabem que Jesucrist ha de venir avui entre nosaltres i, amés a més, sabem qui és. Per tant, preparem-li un hostatge digne d’ell i disposem talment el nostre cor a rebre’l que el sojorn li sigui agradable” (Meditació 85. Per a la vigília de la nativitat de Jesucrist, 24 de desembre).

Benaurats, doncs, els qui escolten la paraula de Déu i la posen en pràctica perquè la seva vida té regust de Nadal.

Que visqui Jesús en els nostres cors! Bon Nadal !

Gmà. Xavier Fortuny

Consiliari de l’Associació La Salle Tarragona