MEMÒRIA 2017

 CARTER REIAL DE SES MAJESTATS D’ORIENT

Com cada any, el “Carter Reial de ses Majestats“ va recollir les cartes que amb molta il·lusió els nens i nenes vulguin adreçar als Reis Melcior, Gaspar i Baltasar.

Aquest Carter Reial ens va visitar els dies 27 i 28 de desembre de 2016, a les 20:30 h, just a l’acabar la representació dels Pastorets, al Vestíbul del Teatre Metropol.

 FESTA DE REIS

El dia 5 de gener, Nit de Reis, Ses Majestats Melcior, Gaspar i Baltasar van visitar el local de la nostra Associació i van repartir regals als nens i nenes assistents, fent més gran encara la il·lusió dels més petits en una nit tan especial .

ASSEMBLEA GENERAL ORDINÀRIA DE L’ASSOCIACIÓ

El dia 20 de febrer es va celebrar la reglamentària assemblea  general a la seu de l’associació. En aquesta assemblea  es van comentar diferentes qüestions relacionades amb les nostres activitats.

SETMANA SANTA

La preparació de la Setmana Santa s’inicià el mes de gener amb els assajos dels portants del pas de l’Oració de Jesús a l’Hort a les dependències del Col·legi  La Salle.

CONFERÈNCIA QUARESMAL

Seguint el costum iniciat l’any 2009, la Vocalia de Pastoral de l’Associació La Salle organitza anualment la tradicional Conferència Quaresmal. . Es va celebrar el dia 9 de març, dijous, a les 20:00 h, al lloc habitual l’emblemàtic Santuari de Nostra Senyora del Sagrat Cor del carrer Méndez Núñez 14. El conferenciant va ser el monjo benedictí, rector del santuari-basílica del monestir de Montserrat, el Pare Joan Maria Mayol.

PRESENTACIÓ DE L’OPUSCLE DE L’ASSOCIACIÓ

Un any més arribà la presentació de l’Opuscle / Revista de Setmana Santa de la nostra Associació. L’acte de presentació d’aquesta revista, gairebé un llibre, que inclouia  articles propis del temps quaresmal i de la vida del’Associació al llarg de l’any, se celebrà  el dijous dia 6 d’abril, a les 20:00 h, a l’Església de Sant Agustí(Rambla Vella). La presentación va anar a càrrec  de la Sra. Mª Mercè Martorell Comas.

BENEDICCIÓ  DELS PASSOS El CRIST DE LES SET PARAULES I DE L’ORACIÓ A L’HORT

 El divendres dia 7 d’abril  es va celebrar la benedicció del  pas del Crist de les Set Paraules  dedicat a la memòria dels germans, professors i professores, alumnes, exalumnes i personal no docents trapassats.I també la benedicció de la nova figura del Crist,  aquesta benedicció va anar a càrrec de Mon. Jaume Pujol i Balcells , Arquebisbe de Tarragona i Primat,  davant un nombrós públic. També en aquest acte hi va actuar la coral infantil del Col.legi La Salle.

PRESENTACIÓ DELS GOIGS DE LES SET PARAULES

 A continuació al saló d’actes del col.legi hi va haver la presentació  dels goigs al Sant Crist de les Set Paraules,- lletra de M. Joan Roig i música de Mon. Miquel Barbarà-  a càrrec del president de  l’entitat Gogistes Tarragonis i consoci  nostre Sr. Carles Baches Pla.

DIUMENGE DE RAMS

A les 10 del matí del dia 9 d’abril, l’Associació va assistir en corporació, a les Coques, a la benedicció de Rams i després a l’Ofici de la Catedral, presidit pel Sr. Arquebisbe.

DILLUNS SANT

El dia 10 d’abril  es va celebrar el viacrucis coorganitzat per La Salle, el Descendiment i la Confraria de Sant Magí de Barcelona. A dos quarts de vuit es va iniciar la missa a l’ermita de Sant Magí del Portal del Carro, presidida per Francesc Gallart, Pvre. capellà-administrador. A continuació es va celebrar el viacrucis pels carrers de la Part Alta de la ciutat . Els ARMATS DELS MAREJANTS, que ens  acompanyar  al  Viacrucis, encapçalant  la desfilada.Es van fer  canvis . El primer va ser el  canvi de recorregut sortint pel Rectorat  baixant pel carrer Llorer fent el recorregut habitual i pujar pel carrer Les Coques en lloc d’anar cap a la plaça de les Peixateries Velles, el segon va ser canviar  les atxes per llantions vermells i un tercer en què  la Coral Mos Cantars van interpretar la peça Miserere Mei quan el pas pujava pel portal del Carro  a la seva arribada.

A l’acabar l’exercici piadós tots els presents van adorar la imatge del Sant Crist. També hem de comentar que entre estació i estació hi va haver unes notes de música per part d’un grup persones de l’Associació La Salle sota el guiatge de Josep M. Rota. Vam comptar amb l’assistència del Sr. Arquebisbe, Mn. Jaume Pujol.

Per dades facilitades per Jacinto Sáez, responsable de les processons, la nostra participació al viacrucis va ser de    97 assistents.

DIMARTS SANT

Cambrils. La banda de timbals de l’Associació La Salle va participar en la Pujada del Natzarè que es fa cada any des de Baix a Mar fins a l’església de Santa Maria, a la part antiga del poble. La banda de tambors va ser acompanyada per diversos membres de l’Associació de Tarragona.

DIMECRES SANT

. El pas de l’Oració a l’hort va participar a la Processó del Dolor que organitza la Germandat de Nostre Pare Jesús de la Passió, i que fa un recorregut sortint des de l’església de Sant Joan, passant per la Rambla Nova i acabant de nou a la parroquia de Sant Joan. Una assistència nombrosa va acompanyar el nostre pas i la banda de timbals. Total  d’assistents 156.

DIVENDRES SANT

LES 7 PARAULES. Ens reunírem a les 12.30 h a l’ermita de Sant Magí del Portal del Carro per escoltar les reflexions sobre les Set Paraules a càrrec dels següents comentaristes:

PRIMERA PARAULA :  “ PARE PERDONA’LS PERQUÈ NO SABEN EL QUE FAN” Comentarista : Sr.   JOSEP Mª VIVES SENDRA,   en representació de l’Associació d’Antics Alumnes La Salle Tarragona.

SEGONA PARAULA :  “ AVUI ESTARÀS AMB MI AL PARADÍS “ Comentarista  :  Sr.     JORDI SAPERAS FONT,   representant a l’Associació de Mares i Pares d’Alumnes (A.M.P.A.) del Col·legi La Salle Tarragona.

TERCERA PARAULA :  “ MARE, AQUÍ TENS EL TEU FILL ; FILL, AQUÍ TENS LA    TEVA MARE “Comentarista  :  Sra.   MÒNICA HUBER POTAU,   en representació dels  Professors del Col·legi La Salle Tarragona.

QUARTA PARAULA  :   “ DÉU MEU, DÉU MEU; ¿ PER QUÈ M’HEU ABANDONAT ? Comentarista   :    Sr.     JOAQUÍM GALIÀ ROMANÍ     representant a la Confraria de Sant Magí màrtir de Tarragona.

CINQUENA PARAULA  :  “ TINC SET “ Comentarista  :    Sr.   JOSEP FRANCESC  FERRER VAL  en representació de la Germandat de Nostre Pare Jesús de la Passió, pertanyent a l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa de Tarragona.

SISENA PARAULA  :  “ TOT S’HA ACOMPLERT “ Comentarista  :     Germà de les EE.CC.  JOSEP GUITERAS LLIMONA,  en qualitat de Germà Provincial del Districte de Catalunya.

SETENA PARAULA  :  “ PARE, A LES TEVES MANS LLIURO EL MEU ESPERIT “ Comentarista  :    Pare  STEPHEN  DOURAV,   pertanyent a la Comunitat de Pares Carmelites Descalços de Tarragona.

Va col·laborar   :       CORAL  “ MOS  CANTARS “,   Director Sr. Eduard Pàmies.  (Interpretant per primera vegada els GOIGS en lloança del SANT CRIST DE LES SET PARAULES,  venerat per l’Associació La Salle Tarragona).

RECOLLIDA DE MISTERIS

Els passos van ser recollits pels armats davant la capçalera del Circ. A causa del nou Pla de Protecció que regula l’entrada dels passos i vetlla per la seguretat de les persones, es van destinar dos arrengleradors –un per pas– per tal de formar el cordó de seguretat. Aquesta nova fórmula de regular l’entrada dels passos va ser un èxit. Peno 4 Cirials 2 Bandera Col.Legi 3pas Oracio A L’hort  30 Banda Timbals 29 Bandera Associacio   3 pas Vetlleu  I Pregueu 10 Banda Música 36 Presidència  2 Arrengladors 7 filas 20 Total 107. Manuel De Haro i Daniel Serrano van ser els dos capatassos del pas de l’Oració de Jesús a l’hort i Jaume Ollé ho va ser del pas Vetlleu i pregueu.

PROCESSO DEL SANT ENTERRAMENT

La nostra participació a la processó de Divendres Sant va ser  de   197    assistents La bandera del Col·legi fou portada per la Sra. Teresa  Camón Urgell acompanyada  de la Sra. Maria Isabel Aragonès Gaya i del Sr. Mario Gómez Pasqual  i   la bandera de l’Associació  pel Sr. Hilario Alfaro Bozalongo acompanyat pels seus fills  Srs.  Jordi Alfaro Mateu i Víctor Alfaro Mateu.

FESTIVITAT DE CORPUS CHRISTI

L’abanderat va ser el Sr. Juan Carlos Retuerto Iglesias com a membre dels portants del Vetlleu i Pregueu i com acompanyants la Sra. Maria Lourdes Codina Jornet i  el Sr. Joan Carles Codina Retuerto.

ACTIVITATS DE LA BANDA

A partir de l’octubre vam tornar a reemprendre l’activitat extraescolar de la Escola de Timbals, on tots els infants des de P5 fins a quart de la ESO poden aprendre les nocions de la percussió d’una forma dinàmica i divertida sota la direcció de la Banda l’Oració a l’Hort i l’Associació La Salle Tarragona.Participant en aquesta activitat, en un futur els membres de l’activitat tindran l’oportunitat de formar part de la banda de timbals de l’Associació La Salle Tarragona.

A l’octubre es van iniciar  els assajos de la banda Oració a l’Hort, tot  preparant el toc de  d’exhibició dedicat al centenari de l’Associació que es celebrarà l’any 2018 .

A  l’ abril van participar en el primer torneig de futbol sala de bandes de Setmana Santa  organitzat per la Congregació  de La Sang

MEDALLES A LA FIDELITAT

L’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa de Tarragona  que organitza cada any el lliurament d’aquestes medalles a la fidelitat.  Dia 1 de Desembre a l’Església de Sant Agustí (seu de l’Agrupació), lliurament dels premis a la Fidelitat a la Setmana Santa de Tarragona.

La medalla a la fidelitat  per part de la nostra Associació  va ser atorgada all Sr. Josep Mª Nosas Brull membre de la Junta Directiva i col·laborador en moltes tasques de la Setmana Santa, com a reconeixement a la seva feina. Moltes Felicitats!!!

DIADA DE L’ANTIC ALUMNE DE BENICARLÓ

El dia 17 de desembre una representació de la Junta Directiva de la nostra Associació es va desplaçar a la ciutat de Benicarló per compartir amb els nostres companys benicarlandos una jornada de germanor lasal·liana entre les dues associacions. L’Associació La Salle de Benicarló va concedir la  Medalla d’Or  a l’Associació de Tarragona  amb motiu de complir-se el centenari de l’entitat l’any 2018.

 MISSA DEL GALL

Com és tradicional cada any el dia 24 de desembre a la nit, l’Associació La Salle, conjuntament amb la Confraria de Sant Magí de Tarragona, vam celebrar a l’ermita de Sant Magí del Portal del Carro la tradicional Missa del Gall, presidida per Mn. Francesc Magarolas, capellà-administrador de l’ermita. Un cop acabada la celebració litúrgica, ens aplegàrem al voltant de la taula per degustar la popular xocolata desfeta amb coca habituals.

Mª Dolors Font Catà

Secretària