+34 977 218600 info@lasalletgn.cat

Història de ‘Els Pastorets’


punt-de-llibre-teatreELS PASTORETS DE L’ASSOCIACIÓ LA SALLE

per Josep Maria Rota Aleu

CAPÍTOL 1: ELS PRIMERS ANYS

Les representacions nadalenques de Els Pastorets que La Salle porta a terme al Teatre Metropol tenen una llarga història. Ja als anys vint, alumnes i antics alumnes representaven Els Pastorets; acabada la guerra, durant els anys quaranta, es van representar al teatre del Col.legi de la llavors Avinguda de Navarra El misteri de Nadal, d’en F. Gay, La llum de l’establia, del Dr. Marià Tubau i Mn. Josep Vinyeta, i L’estel de Natzaret, de Ramon Pàmies. A l’any 1950, els Antics Alumnes de La Salle van col.laborar amb els Joves d’Acció Catòlica en la representació de Els Pastorets de Folch i Torres; aquest fet va encendre el desig d’assumir la responsabilitat de representar aquesta obra com una activitat pròpia de la Associació. A la temporada de Nadal 51-52, l’Associació d’Antics Alumnes de La Salle va representar, no al teatre dels “Hermanos”, sinó al Teatre Metropol, Els Pastorets o l’adveniment de l’Infant Jesús, de Josep Mª Folch i Torres, amb un repartiment format exclusivament per homes.

L’Associació La Salle va aconseguir finalment dur a l’escena del Metropol Els Pastorets de Josep Mª Folch i Torres amb un repartiment format per homes i dones. Les intenses gestions amb la Cúria van permetre que el Cardenal Benjamín de Arriba y Castro donés permís a una companyia mixta d’actors masculins i femenins. Els Pastorets de La Salle, han estat sempre el referent teatral nadalenc, els autèntics Pastorets de Tarragona. Sota la direcció del senyor Josep Admetller, un grup d’actors i actrius va fixar les bases del que encara avui en dia són Els Pastorets a Tarragona. Mª Lourdes Aleu, Sant Miquel l’any 52 i Marta l’any 2002 representa la tradició mantinguda de llavors ençà. Fins a la temporada 55-56 es mantingué el mateix repartiment amb pocs canvis; a l’any següent, però, hi hagué problemes interns i molts dels “clàssics” de la primera hora de Els Pastorets de La Salle van deixar d’actuar-hi. Per a acabar-ho d’adobar, a les temporades 59-60 i 60-61 no es van representar Els Pastorets de Folch i Torres, sinó els de Rossend Llates, que, sembla, no van acabar d’agradar. A la temporada 61-62 es va tornar a Folch i Torres, però la devallada es comença a entreveure (el cartell ja no porta el repartiment). A la temporada 62-63 es va fer un esforç per atreure públic amb el retorn d’alguns “clàssics”, però Els Pastorets ja no es van fer més al Metropol durant els anys següents. Seria a Ràdio Tarragona i amb la companyia Atenea que la majoria d’actors de La Salle tornarien a fer Els Pastorets a finals dels anys seixanta.

CAPÍTOL 2: EL METROPOL

Després d’uns anys d’actuar a l’Auditori de Ràdio Tarragona, uns quants membres de la companyia van decidir que calia tornar a representar Els Pastorets al teatre Metropol amb el nom, altre cop, de La Salle. A la temporada 71-72 i amb la col·laboració del CIM, Els Pastorets tornaven al Metropol amb extraordinari èxit de crítica i públic. Hom pot parlar d’aquest època, que va fins a les representacions de reis de 1976, com una segona època d’or dels Pastorets de La Salle al Teatre Metropol, comparable a aquella primera època daurada dels anys 1952-1956. La presència de consumats veterans i de joves promeses, alumnes d’EGB, BUP i COU del Col·lègi, majoritàriament, va resultar en un quadre d’actors d’una gran homogeneïtat, dirigit per Josep Mª Solé, Joan Mulet i Josep Mª Fort, sens oblidar Fèlix Donoso com a Regidor.

A la temporada 76-77 no hi va haver Pastorets a causa de la malaltia (que, al cap d’uns mesos, el portaria a la mort) de l’actor Josep Mª Rota, que feia de Lluquet. Per a la temporada següent, l’emprenedor Joan Mulet va renunciar al seu paper de Rovelló i va assumir la responsabilitat de dirigir una nova colla d’actors joves (molt joves, la majoria), alumnes gairebé tots ells del Col·legi. El canvi generacional va sentar les bases de la companyia fins al segle XXI. L’any 1979 es va fer una representació benèfica a Les germanetes dels Pobres. L’any 80-81 no hi va haver pastorets. Per al Nadal de 1981, coincidint amb el 75è aniversari de l’arribada dels Germans de La Salle a Tarragona, es van tornar a representar Els pastorets amb un repartiment de circumstàncies que mantenia els noms clau de la nova generació i recuperava, amb el motiu excepcional de les Noces de Diamant del Col·legi, històrics actors d’èpoques pretèrites. Aquest repartiment es va mantenir, amb pocs canvis, a la temporada següent.

A la temporada 1984-85 hi va haver una renovació d’actors, alumnes molts ells del Col·legi La Salle i del Col·legi de Santa Teresa (“Les Tresines”). Al curs 1982-83, un grup de noies de 2n de BUP de “Les Tresines” havia decidit fer una representació benèfica de Els Pastorets al seu col.legi; a tal fi havien demanat a un grup de nois de 2n i 3r de BUP de La Salle que hi participessin. N’havia estat director Ramon Noguera, de l’APA de “Les Tresines”. Ell mateix assumí la direcció dels nous Pastorets al Metropol en la seva darrera època abans de la clausura. Es van representar per darrer cop el desembre de l’any 1986, fins que el Metropol va tancar definitivament. Durant dues temporades, 89-90 i 90-91, els actors de La Salle (amb els decorats i el vestuari de La Salle) van representar Els Pastorets per a l’Ateneu de Tarragona a l’auditori de Caixa Tarragona.

CAPÍTOL 3: EN L’ACTUALITAT

La reapertura del Teatre Metropol, tant de temps esperada, va permetre a La Salle tornar a representar Els Pastorets. Sota la direcció de Mª Lourdes Aleu i Josep Mª Rota Aleu, Els Pastorets de La Salle tornaven a ser el referent nadalenc per excelència. Calia construir un escotilló per a Satanàs i una tramoia per a Sant Gabriel, que els dissenyadors del nou Metropol no havien previst i que La Salle va co-financiar. El públic el formaven nens i nenes, que durant anys no havien pogut contemplar tan entranyable espectacle, però també pares i avis que volien tornar a veure aquells Pastorets que havien vist feia ja anys. Els Pastorets de La Salle han estat sempre i continuen sent els autèntics Pastorets de Tarragona. Els Pastorets de La Salle conserven l’esperit familiar, com ho demostra el fet que hi treballen (com a actors o com a tècnics) la família Bardolet, la família Gasol, la família Guerra, la família Julià, la família Tuset i la família Rota Aleu. En aquestes setze temporades, s’han mantingut determinats papers principals (Lluquet i Satanàs) i d’altres de secundaris (Summe sacerdot, Sant Josep i la Mare de Déu) en mans dels mateixos actors, fet que ha donat una solidesa enorme a les representacions; per altra banda, s’ha anat produïnt una necessària renovació del planter d’actors amb joves que, havent començat de Fúria o pastor, han anat assumint papers de més compromís.