+34 977 218600 info@lasalletgn.cat

El Sr. Arquebisbe, Dr. Joan Planellas i Barnosell, després de la reunió de la Conferència Episcopal Tarraconense tinguda el dimarts 5 de maig de 2020, ha disposat les següents orientacions per a la represa progressiva del culte i la vida pastoral de les comunitats cristianes de l’Arquebisbat.

1. Que siguin assumides totes i cadascuna de les disposicions de la Comissió Executiva de la Conferència Episcopal Espanyola en la seva nota de 29 d’abril de 2020, amb les mesures de prevenció, higièniques i organitzatives que l’acompanyen.

2. Els fidels de l’Arquebisbat de Tarragona continuen estan dispensats del precepte dominical fins a nou avís.

3. A partir de la fase 1, i d’acord amb les autoritats sanitàries, les parròquies i els llocs de culte podran reprendre les celebracions de l’Eucaristia amb participació dels fidels. Que cada arxiprestat disposi com s’ha de concretar aquest retorn a la vida eclesial, extremant la prudència i si és necessari de forma esglaonada, en bé de la salut de les persones, tant dels feligresos com dels preveres.

4. Per evitar els contagis, i com a acte de caritat, cal donar sempre la comunió a la mà, evitant qualsevol contacte entre les mans del qui distribueix la comunió i les mans del fidel.

5. La distància de seguretat a l’interior del temple no afecta a les persones que habiten a l’interior d’una mateixa casa, en canvi sí entre elles i la resta de feligresos.

6. Que es prepari des de l’Arquebisbat material infogràfic per ajudar al compliment d’aquestes disposicions en els llocs de culte que es vagin obrint.

7. A partir de la fase 1, es podran dur a terme les exèquies o funerals a les parròquies o als tanatoris seguint totes les disposicions d’aforament i prevenció necessaris. Que es tingui una atenció especial per acompanyar les famílies adolorides per la pèrdua d’un ésser estimat i que no van poder acompanyar-lo cristianament com haurien desitjat a causa de l’estat d’alarma.

8. A partir de la fase 1, es podran començar a dur a terme les celebracions sacramentals del baptisme, primeres comunions, penitència o matrimonis. Cal que se sigui escrupolós amb totes les normatives sanitàries i eclesials amb motiu de la pandèmia. Caldrà fer-les conèixer a qui demana rebre un sagrament. Que es programin amb prudència pastoral, assumint la situació de provisionalitat que vivim, i si és possible, que es posposin tant com sigui raonable.

9. Pel que fa a les confirmacions, a partir del setembre es procurarà oferir la possibilitat de fer-ne algunes a la Catedral, i, d’acord amb el secretari particular del Sr. Arquebisbe, també a partir del setembre, s’anirà programant la resta.

10. Que es mantinguin, i si es possible s’ampliïn els serveis caritatius de l’Església tarragonina, amb una dedicació preferent als ancians i malalts, així com als infants i les famílies vulnerables. Que l’amor dels Crist ens hi empenyi.

11. Que es constitueixi una «Comissió diocesana per a fer front als afectes de la pandèmia del Covid’19 a l’Arquebisbat de Tarragona». I que aquesta comissió tingui com a principals objectius establir un pla de xoc caritatiu transversal a l’arxidiòcesi i oferir una reflexió aprofundida sobre els efectes del Covid’19 en la vida de les persones i de la creació. Aquesta reflexió haurà d’orientar i incrementar les accions humanitzadores de la nostra Església. Vull que aquesta Comissió vetlli per a una eficaç comunicació de tota l’acció de l’Església, busqui fomentar sinergies amb les diferents realitats civils i religioses i busqui recursos econòmics per a fer front a aquest pla de xoc.

12. Preveient la prolongació de la crisi sanitària, la celebració del Corpus s’haurà de celebrar a l’interior de l’església sense expressions de pietat al carrer. On sigui possible, que es faci un moment d’adoració a Jesús sagramentat en acabar l’Eucaristia.

Agraeixo a tots els feligresos de l’Arquebisbat el seu testimoniatge de fe, esperança i caritat. Cal no defallir. Us animo a intensificar la pregària de súplica perquè el Senyor, per la poderosa intercessió de la nostra Mare, la Verge Maria, ens alliberi aviat d’aquesta pandèmia i puguem sortir-ne enfortits per a viure l’alegria de la Pasqua i testimoniar-la amb obres d’amor i de veritat.

 

Tarragona, 6 de maig de 2020