El nostre Ciri Pasqual que oferirem a la Catedral el Diumenge de Rams es troba exopasat a Casa Corderet, establiment emblemàtica de la Part Alta de Tarragona.

Inserim una petita ressenya del ‘artista’ que ens ha fet el Ciri Pasqual:

“Enguany, a la creu central domina el color or vell de la túnica del Crist al misteri Vetlleu i Pregueu. He volgut que aquest color tan identificatiu sigui, de fet, el motiu central del ciri del centenari que celebra l’Associació La Salle.

Al cos de la creu hi son el bordeus i el porpra, de la seva vesta processional així com a l’Alfa i l’Omega (Jo soc el principi i la fi). Alhora, he pintat els relleus de fusta dels laterals de la peanya.

l’Associació La Salle processona el misteri de l’Oració a l’hort del qual n’he seleccionat el motiu del calze.

De petit s’escoltava l’expressió, ara passaran “els hermanus”, tot un barbarisme de l’època on el castellà tenia dominància, abans de l’arribada de la democràcia. Eren els primers misteris de la processó fins la recuperació del Sant Sopar.

El nen interior s’emocionava i encara ho fa quan passen els dos misteris atès que és la primera imatge que et queda a la retina quan ets un infant que s’apressa a viure la preciosa Setmana Santa de Tarragona.

El meu avi Miguel (d’origen basc), en els seus passeigs vora de casa, m’havia portat a veure on guardaven els misteris a l’edifici de La Salle a la Plaça Imperial Tàrraco. Alguna vegada, els havíem vist per la portella lateral mig oberta del Carrer Estanislau Figueres. Recordo vívidament les seves històries d’on dormen els passos de Setmana Santa durant tot un any!.

Xavier Pagès Artuñedo
Artesà-Gerent Cereria Antiga Casa Corderet 1751”

Antiga Casa Corderet
Casa fundada l’any 1751
267 anys al seu servei

La botiga, el negoci de tota la vida.

El seu currículum vitae : haver sobreviscut, per generacions, d’ençà que va obrir les seves grans portes de fusta (encara les originals) l’any 1751 a la Part Alta de la ciutat de Tarragona.

Ha vist entrar les tropes napoleòniques a la Guerra del francès i darrera la seva porta secreta s’hi van poder refugiar. També, durant la Guerra Civil..

El negoci de tota la vida dels Guardiola/Mas, els Martí-López, La Magriñà…

La majoria, em fet el nostre meritori, aprendre l’ofici, durant anys fins a rebre el testimoni de l’amo anterior.

L’any 2002, començo a treballar a Cereria Casa Corderet de la mà de la nova generació, amb direcció de Montserrat Magriñà Juncosa.

L’octubre de l’any 2013, prèvia cessió del negoci, assumeixo la direcció de la botiga.

El meu contacte amb el mon de la cera, començaria… cent i escaig anys abans de néixer… La meva besàvia, Doña Filomena, tenia una petit establiment similar, a menys de 100 m de Casa Corderet, a la plaça dels Àngels. Vídua, va haver de pujar cinc fills amb la botiga. L’àvia Carmeta i la seva germana la tieta Maria, ajudaven rere el taulell. La mare, Maria del Carme, i la meva tieta Montse s’hi van fer grans. La guerra, els hi va prendre, per una denuncia en temps de Dictadura…

Per tant, arribar a la direcció del nostre establiment ha suposat recuperar la memòria històrica de la meva família i la continuació del negoci més antic, a la Part Alta.

Creiem que s’ha de mantenir i fomentar el Patrimoni Cultural que representen les botigues més que centenàries.

Totes les èpoques hi son presents a casa nostra : Us explicarem la làpida romana de Fabia Saturna de la façana i d’altres que també hi tenim. Endevinareu on s’amaga la porta secreta. Les motllures de pa d’or modernistes, el misteri de les localitzacions del film “Fill de Cain” de Jesús Monllaó rodat a la botiga…

Història comercial de la ciutat de Tarragona. Vida de poble, a ciutat. Contacte humà de cada dia. 267 anys al seu servei.

Premis i reconeixements.

Moltes son les distincions obtingudes per la feina feta :

La Cambra Oficial de Comerç Indústria i Navegació de Tarragona, en el seu any del Centenari 1986, va atorgar a Miquel Martí López el reconeixement pels més de cent anys de continuïtat com a empresa tarragonina.

La Generalitat de Catalunya ens va atorgar el Premi Iniciativa Comercial, als establiments centenaris, l’any 2006.

La Conselleria de Comerç i Turisme de l’Ajuntament de Tarragona va atorgar el Diploma en reconeixement als més de 100 anys de servei dedicats al comerç de la ciutat, el dia 28 d’Octubre de 2014.

La Diputació de Tarragona va atorgar-nos el Diploma en reconeixement al projecte empresarial en la categoria “Reemprèn” per Cereria Antiga Casa Corderet, 263 anys al seu servei en la seva 2a edició dels Premis Emprèn, el dia 14 de Novembre de 2014.

Certificat de participació en els Premis Empresa Tarragona Smart City 2014 de l’Ajuntament de Tarragona, Desembre 2014.

La Generalitat de Catalunya, el 15 d’Abril del 2015, ens va atorgar, el Premi Nacional als Establiments Comercials Centenaris, en la seva XV Edició i en la categoria de 150 o mes anys.

La Subdelegació del Govern a Tarragona ens va fer a mans el seu reconeixement amb motiu de la celebració del 265è aniversari d’obertura de l’establiment, el Setembre de 2016.

L’Ajuntament de Tarragona ens va atorgar el I Premi Fòrum Reconeixement al Comerç Històric-Centenari, el 30 de Gener de 2017.