+34 977 218600 info@lasalletgn.cat

Banda Timbals de l’Oració a l’Hort


Banda de Timbals de l’Oració a l’Hort amb vesta. Foto: Arxiu

Aquest conjunt musical té els seus orígens com una proposta per apropar als alumnes del Col•legi La Salle Tarragona els actes de la Setmana Santa tarragonina on l’Associació La Salle Tarragona hi participa. Per tant, a partir del moment en el que el pas l’Oració a l’hort va començar a ser portat a espatlles, tot i que ens els primers anys va ser acompanyat per una banda de percussió externa, es va decidir iniciar un nou projecte tot formant un conjunt de timbalers format per alumnes del col•legi.

D’aquesta manera, amb format d’activitat extraescolar, els alumnes aprenien les nocions bàsiques de la percussió i els ritmes característics de la setmana santa. En els seus inicis els encarregats de dirigir les corresponents classes i assajos van ser en Joan Blazquez i posteriorment en Ruben Reig.

A mesura que van anar passant els anys la banda anava creixent en experiència i qualitat i, per tant, es va començar a buscar un so característic i alhora innovar amb nous tocs.

L’any 2012, vam tenir la oportunitat de participar en una nova edició de la Trobada de Sons de Setmana Santa organitzada pel Gremi de Marejants on vam poder presentar per primer cop en la nostra petita trajectòria com a banda el nostre primer toc d’exhibició (Disponible a l’apartat de vídeos).

L’any 2015, gracies al fet de disposar per primer cop de penó propi vam prendre el nom oficialment de Banda de l’Oració a l’Hort de l’Associació La Salle Tarragona.

Banda de l’Oració a l’Hort. Foto: Arxiu

Des de l’any 2014 es duu a terme un projecte per tal de crear cantera i començar a ensenyar als més petits de l’escola, tot prenent com exemple els nostres inicis, la il•lusió de formar part de la nostra banda. Durant els dos primers anys, dirigit pel Sergi Cabrera, es van fer les primeres passes d’aquest projecte. A partir del setembre de 2016, amb Oriol Sech com a professor, es va fer oficial la nova activitat extraescolar del Col•legi La Salle Tarragona d’on hauran de sortir en un futur pròxim els nous integrants de la banda de timbals.

Actualment, disposem de 8 tocs de processó, 1 toc de marxa ràpida i 3 tocs d’exhibició. Per aquesta raó, treballem durant tot l’any per a millorar i representar a La Salle en tots els actes en que hi participem, mantenint una rotació constants dels nostres membres tenint en cop que s’ha de deixar pas a les noves generacions de lasal•lians.

Assaigs

Assaig de la Banda. Foto: Arxiu

Cada any amb la finalitat de poder preparar eficientment tots els actes on hi participem (Setmana Santa, exhibicions o sortides) hem de dur a terme un gran treball i hores d’assaig.

Habitualment, tot depenent del nombre d’actes o objectius que ens marquem per la temporada comencem a assajar a voltants d’Octubre o Novembre pel mati a les instal•lacions del col•legi. Els assajos acostumen a durar tot el matí i en aquest moment és on podem provar les diferents melodies i tocs que posteriorment haurem de presentar en públic o serviran per ajudar als portants del pas de l’Oració a l’Hort a marcar el pas.

Posteriorment, cinc setmanes abans de Setmana Santa, s’inicien els assajos conjunts amb el pas. D’aquesta manera treballem tots de manera conjunta per a que durant les diferents processons surti tot correctament.

Assaig de la Banda amb el pas. Foto: Arxiu

A partir de l’any 2016 s’han introduït diferents canvis en els formats d’assaig. En aquest punt, disposem de tres responsables per categories d’instruments Bombo/Indis, Caixes i timbals. La primera part ens separem per categories i practiquem individualment les diferents parts que s’han vist l dia anterior o cada responsable ensenya els nous exercicis a practicar. A la segona part de l’assaig ens ajuntem tota la banda i posem en comú tot el que s’ha vist anteriorment.

A més, ens reunim mitja hora abans de cada assaig per a poder esmorzar junts, passar una bona estona plegats i crear un esperit de convivència.

Exhibicions i sortides

A part dels diferents actes propis de la Setmana Santa Tarragonina, la banda també participa en diferents actes on hi és convidada tant per part de les diferents confraries de Tarragona com fins i tot fora de la ciutat.

L’any 2012, vam tenir la oportunitat de participar en una nova edició de la Trobada de Sons de Setmana Santa organitzada pel Gremi de Marejants on vam poder presentar per primer cop en la nostra petita trajectòria com a banda el nostre primer toc d’exhibició (Disponible a l’apartat de vídeos).

Des de llavors, em tingut la oportunitat de presentar els diferents tocs d’exhibició que hem anat preparant i sobretot passant grans jornades amb companys i timbalers d’arreu.

L’any 2014, vam realitzar per primer cop una actuació fora de terres tarragonines, més concretament a Osca en el “X Encuentro de Banda Sonidos de la Semana Santa”. Viatge que vam repetir l’any 2016.

El nostre objectiu és sempre complir en tots els actes on la banda sigui convidada i poder mostrar sempre que sigui possible les tradicions tarragonines i l’esperit lasal•lià arreu.

Setmana Santa

La Banda a la seu dels Antics Alumnes de Cambrils

L’activitat principal és acompanyar en tots els actes de Setmana Santa al pas de l’Oració a l’Hort i, per tant, és on es mostra tot el treball i esforç dedicat durant l’any.

El Dimarts Sant, des de fa uns anys, també participem convidats per La Salle de Cambrils a la processó de la localitat costera del Baix Camp. En aquest acte, els membres de la banda de timbals de La Salle de Cambril s’uneixen a la nostra per tal d’acompanyar el Crist des de l’Església de Sant Pere al barri marítim fins a l’Ermita del poble.

Cada Dimecres Sant, participem de la Processó del Dolor organitzada per la Germandat de Nostre Pare Jesús de la Passió, la qual transcorre per la zona més cèntrica de la ciutat i serveix també, per agafar ritme pel Divendres Sant.

El punt àlgid de la Setmana Santa tarragonina arriba amb el Divendres Sant. Com a Banda de Timbals es viu tota la jornada de forma apassionant, des de la recollida de passos a primera hora de la tarda com tot el transcurs de la processó.